Recepten, tips en inspiratie

Besparen op Groenten: De Voordelen van Zelf Snijden

Blogs

Groenten zijn essentieel voor een gezond dieet, maar het kopen van voorgesneden groenten kan een grote hap uit je budget nemen. Wist je dat je meer dan de helft kunt besparen door je groenten zelf te snijden? En dat is niet het enige voordeel. Lees verder om meer te ontdekken!

Houdbaarheid en Voedselverspilling

Voorgesneden groenten komen met een ‘te gebruiken tot’ (tgt) datum, wat betekent dat je ze vóór die datum moet gebruiken om voedselveiligheid te waarborgen. Dit leidt vaak tot voedselverspilling, omdat de groenten snel onaantrekkelijk kunnen worden en in de prullenbak belanden. Door ongesneden groenten te kopen die langer vers blijven, voorkom je deze verspilling, en dat is al 100% besparing!

Seizoensinvloeden

Hoewel voorgesneden groenten meestal stabiel in prijs zijn, kan het prijsverschil met ongesneden groenten flink oplopen als je groenten in het juiste seizoen koopt. Kijk eens naar deze vergelijking:

  • Champignons: €0,40 (ongesneden) vs. €0,80 (voorgesneden)
  • Bloemkool: €0,18 (ongesneden) vs. €0,55 (voorgesneden)
  • Ijsbergsla: €0,12 (ongesneden) vs. €0,50 (voorgesneden)
  • Aardappel: €0,11 (ongesneden) vs. €0,17 (voorgesneden)
  • Wortel: €0,09 (ongesneden) vs. €0,33 (voorgesneden)

De Slimme Keuze

Als je altijd voorgesneden groenten koopt, kun je méér dan de helft besparen door zelf te snijden. Let ook op de inhoud van de zakjes; goedkopere groenten zoals prei en wortel worden vaak meer gebruikt dan duurdere groenten zoals courgette. Voor wie gemak en budget wil combineren, zijn diepvriesgroenten of het gebruik van een groentesnijder goede keuzes. Een groentesnijder kan je helpen om sneller groenten te snijden en behoudt toch de voordelen van versheid en prijs. Ze zijn vaak goedkoper of even duur als verse groenten en hoeven niet binnen een paar dagen te worden gebruikt.

Conclusie

Het besparen op groenten begint bij het bewust zijn van prijzen en seizoensgebondenheid. Snijd je eigen groenten en eet ze wanneer ze in het seizoen zijn. Hierdoor ben je niet alleen vriendelijker voor je portemonnee, maar ook voor het milieu, dankzij een kleinere ecologische voetafdruk. Een win-win situatie voor jou en de planeet!

Appel galette met de mandoline

Deze Franse appel galette smaakt als appeltaart en is gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar is verpakt in een net iets eleganter jasje. Je kunt hem

Laatste recepten

Delen:

Categorieën

Populair

Appel galette met de mandoline

Deze Franse appel galette smaakt als appeltaart en is gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar is verpakt in een net iets eleganter jasje. Je kunt hem

Bekijk ook eens

Vorige
Volgende
De waardering van kitchenroyal.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 96 reviews.