Recepten, tips en inspiratie

Appel galette met de mandoline

Blogs

Deze Franse appel galette smaakt als appeltaart en is gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar is verpakt in een net iets eleganter jasje. Je kunt hem als gebak, maar ook als nagerecht serveren. Lekker met een dot lobbig geklopte slagroom. 

ZOET TAARTDEEG

Voor de bodem van deze appel galette gebruik ik mijn zelfgemaakte, zoete taartdeeg. Een eenvoudig basisrecept dat je maakt met bloem, boter, suiker en een eidooier. Even kneden en klaar is kees. Maak dit recept liever niet met bladerdeeg. De bodem wordt na het bakken snel zacht. Zoet taartdeeg blijft steviger en is in dit geval smakelijker. Denk eraan dat je het deeg na het kneden minimaal 30 minuten laat rusten in de koelkast. Ondertussen heb jij alle tijd om de appeltjes te snijden.

ELSTAR APPEL

Omdat de appel en de schil in deze galette zichtbaar blijven wil je een mooi exemplaar uitkiezen. Ik ging voor de Elstar appel die lekker sappig is en met zijn friszoete smaak en rode blos een goede keuze is voor dit recept.

MANDOLINE

De appeltjes snijden kan natuurlijk met een mes, maar ik deed dit klusje met de mandoline van Kitchen Royal. Het is namelijk fijn als de appelplakjes allemaal even dik zijn zodat ze tegelijk garen in de oven. Met deze mandoline kun je op 5 verschillende standen je ingrediënten snijden, zowel in plakjes als julienne. Naderhand kun je hem eenvoudig demonteren en afspoelen onder de kraan, of je zet hem in de vaatwasser. Binnen 1 minuut had ik alle appeltjes in perfect, dunne plakjes geschaafd.

SERVEREN

Na het bakken laat je de appel galette even rusten. Moeilijk, ik weet het, maar echt een must. Het deeg wordt dan namelijk lekker krokant. Is hij iets afgekoeld, dan kun je de appel galette in puntjes snijden en serveren. Eventueel kun je er nog een dot lobbig geklopte slagroom bovenop scheppen. Mmmm, smullen maar!

INGREDIËNTEN

  • 1x basisrecept zoet taartdeeg
  • 3 – 4 Elstar appels, gewassen
  • 2 el witte basterdsuiker (of fijne kristalsuiker)
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 el citroensap
  • Optioneel, vanillemerg van een 1/2 peul, of 1 tl vanille-extract

Afwerking

  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 g geschaafde amandelen

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  2. Rol het zoete taartdeeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een grote ronde lap, snijd eventueel iets bij met een mes om een mooie, ronde vorm te krijgen. (De afsnijdsels kun je eventueel opnieuw uitrollen en er een hartje uitsteken om later bovenop de galette te leggen.) Rol het deeg losjes om je deegroller en rol hem boven het bakblik weer af zodat het deeg op je bakblik ligt.
  3. Verwijder het klokhuis met een appelboor en halveer de appels. Snijd ze met een mandoline of met een mes in dunne plakjes. Doe ze in een kom.
  4. Voeg de suiker (1 of 2 eetlepels, naar smaak), kaneel, het citroensap en eventueel de vanille bij de appel en hussel voorzichtig om, zorg dat de plakjes niet breken. Verdeel de appelplakjes dakpansgewijs in een ronde cirkel over het deeg, houd 2 cm van de rand vrij. Lepel nog wat vocht uit de kom over de appels.
  5. Vouw de vrijgehouden deegrand over de appels. Bestrijk de deegrand met het ei en druk de amandelen in de deegrand.
  6. Bak 20 – 25 minuten in het midden van de oven, of tot het deeg goudbruin is. Laat iets afkoelen voor het aansnijden.

Appel galette met de mandoline

Deze Franse appel galette smaakt als appeltaart en is gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar is verpakt in een net iets eleganter jasje. Je kunt hem

Laatste recepten

Delen:

Categorieën

Populair

Appel galette met de mandoline

Deze Franse appel galette smaakt als appeltaart en is gemaakt met dezelfde ingrediënten, maar is verpakt in een net iets eleganter jasje. Je kunt hem

Bekijk ook eens

Vorige
Volgende
De waardering van kitchenroyal.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.0/10 gebaseerd op 96 reviews.